21.9.2023

Tuettua osa-aika- ja keikkatyötä välittävä EskoTyö Oy täyttää vuoden. Yhteiskunnallinen startup-yritys palkitsee ensimmäisen toimintavuotensa kunniaksi osatyökykyisten työllistäneitä organisaatioita.

Suomessa on yhä enemmän mielenterveyssyistä työelämän ulkopuolelle jääneitä ihmisiä, vaikka samanaikaisesti monilla aloilla kärsitään työvoimapulasta. Kaikki työhön haluavat ja kykenevät tulisi saada mukaan työelämään. Kohtaanto-ongelman ratkomiseen tarvitaan uudenlaisia yhteistyömalleja.

Vuosi sitten perustettu yhteiskunnallinen startup-yritys EskoTyö Oy ratkoo tätä kysymystä. Ensimmäisen vuoden aikana se on auttanut jo yhteensä reilua kahtakymmentä työnantajaa löytämään tekijöitä monenlaisiin keikka- ja osa-aikatöihin.

Toiminnan lähtökohtana on ajatus, että työnteko on jokaisen ihmisen perusoikeus. Samalla rekrytoinnista pyritään tekemään mahdollisimman joustavaa sekä työnantajille että työntekijöille.

”Yhä useampi yritys haluaa olla aidosti myös yhteiskuntavastuullinen. Kuntoutujien työllistäminen on yksi konkreettinen tapa toimia sillä tavoin osana varsinaista liiketoimintaa”, sanoo EskoTyön hallituksen puheenjohtaja Mika Pyykkö.   

”Työntekijöille oma työnvalmentaja tuo turvaa, ja työnhaku on tehty helpoksi WorkPilots-sovelluksella”, kertoo EskoTyön koordinaattori Niina Kaartinen.

Sateenkaariperheet ja Metropolia saivat tunnustukset

EskoTyö Oy juhlisti ensimmäistä toimintavuottaan nostamalla esiin edelläkävijätyönantajia. ReiluRekry-tunnustukset myönnettiin esimerkiksi seuraaville organisaatioille:

  • ReiluRekry – uusi avaus: Sateenkaariperheet ry
    ”Sateenkaariperheet ry on hieno esimerkki siitä, että osatyökykyisiä voi työllistää myös monenlaisiin tietotyön tehtäviin. Heidän ReiluRekry-avauksensa oli tarjota litterointityötä.”
  • ReiluRekry – vuoden mahdollistaja: Metropolia Ammattikorkeakoulu oy
    ”Metropolia oli ensimmäinen keikkatyön mahdollistanut organisaatio. Heidän ReiluRekry-tekonsa kannustaa muitakin työnantajia tarttumaan ennakkoluulottomasti toimeen.”

Esimerkiksi Metropoliassa tuettu keikkatyö on tuonut apua ruuhkatöiden hoitamiseen ja sellaisiin töihin, jotka eivät kuulu henkilöstön perustehtäviin tai ostopalvelusopimuksiin. Oppilaitos on ollut alun perin yhteiskehittämässä tuetun keikkatyön mallia.  

Sateenkaariperheet ry:n projektipäällikkö Hanna Ruohonen nostaa esiin, ettäSuomessa tarvitaan paljon asennemuokkausta, rakenteellisten esteiden purkua ja työllistymistä edistävää politiikkaa, jotta saisimme kaikki työelämään haluavat töihin.

Mikä on EskoTyö?

  • EskoTyö Oy on yhteiskunnallinen yritys, joka yhdistää joustavasti työt ja tekijät. Se välittää tuettua osa-aika- ja keikkatyötä mielenterveyskuntoutujille tai muuten osatyökykyisille. 
  • Työntekijöille on tarjolla työvalmentajien tukea, jotta työt lähtevät sujuvasti käyntiin. Tarvittaessa työn tilaaja saa apua työtehtävien muotoiluun ja perehdytykseen.
  • EskoTyö on luotettava yhteistyökumppani erilaisille yrityksille, organisaatioille sekä yksityisille kotitalouksille. EskoTyö huolehtii kaikista työnantajavelvoitteista. 
  • Palveluyrityksen pääosakas on Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry, ja muita osakkaita ovat Lilinkotisäätiö, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö Mente sekä Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys Ituspy.
  • Lisätietoa: Vastuullista ja joustavaa työtä – EskoTyö (eskotyo.fi)

Lisätiedot

  • EskoTyö, koordinaattori Niina Kaartinen, +358400163985, niina.kaartinen@eskotyo.fi
  • EskoTyö, hallituksen puheenjohtaja Mika Pyykkö, +358400841662, mika.pyykko@aivoliitto.fi 
  • EskoTyö, hallituksen varapuheenjohtaja Kaiju Yrttiaho, +358407252028, kaiju.yrttiaho@eskot.org
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu, lehtori Ulla Vehkaperä, +358407145147, ulla.vehkapera@metropolia.fi
  • Sateenkaariperheet ry, projektipäällikkö Hanna Ruohonen, +358503260777, hanna.ruohonen@sateenkaariperheet.fi